Vijf vragen aan Niels – Data Architect

Heb jij interesse om als Data Architect in een inspirerende omgeving écht impact te maken met je werk? En wil jij de toekomst van onze klanten en de maatschappij mede vorm geven? Maar ben je nog wel benieuwd wat het werk van Data Architect binnen Info Support precies inhoudt en met wie je komt te werken? Data Architect Niels weet je er alles over te vertellen. We zochten hem op en stelden hem vijf vragen over zijn werk bij Info Support.

Waar houd jij je dagelijks mee bezig?

Als Data Architect ben ik bezig met business intelligence & data solutions in de breedste zin van het woord. Tijdens projecten neem ik klanten mee in de wereld van data; een wereld die ze vaak nog niet goed kennen. Ik adviseer op strategisch en technisch niveau over de mogelijkheden om de data goed te benutten. Samen verzamelen we de data, verwerken dit, koppelen het aan elkaar en bieden het op de juiste manier weer aan. Vervolgens lever ik vaak samen met een heel team een bijdrage aan de realisatie van de oplossing, die uiteraard continu wordt uitgebreid en geëvalueerd. Elke stap die je zet is naar een meer data driven organisatie.

Waarom is het werk dat je doet zo belangrijk?

Je kunt echt meerwaarde creëren voor de klant en daarmee een enorme impact maken. Als Data Architect heb je daar een enorm belangrijke rol in. Je bent binnen een klantomgeving echt de spin in het web, omdat je veel verschillende personen van diverse afdelingen spreekt over de data. Door al deze inzichten te combineren kun je een compleet beeld creëren voor een organisatie. Vervolgens moet je de toegevoegde waarde aantonen bij de juiste persoon binnen die organisatie. Gelukkig heb je als Data Architect mooie tools in handen die een helder inzicht geven bij het onderbouwen of zelfs maken van keuzes op basis van de data. Denk hierbij aan een strakke rapportage of visualisatie. Het traject dat daaraan vooraf gaat, van onder meer data verzamelen, datakwaliteit en validatie, is voor beslissers vaak minder bekend. Door dit proces transparant te maken en de organisatie hierin mee te nemen kun je als Data Architect écht van waarde zijn.

Is de omgeving waarin je opereert uitdagend?

De omgevingen waarin we opereren zijn zeker uitdagend, maar het verschilt per project waar de uitdaging ligt. Soms is dat een technische uitdaging en soms meer hoe je gestelde doelen realiseert binnen een bepaalde organisatie. Bijvoorbeeld om van ‘gut feeling’ op basis van historie en data toe te werken naar goed onderbouwde data driven keuzes. Binnen elke omgeving kun je ook nieuwe kansen spotten en die vervolgens heel snel omzetten in een slimme oplossing. Dat doen we bij klanten, maar ook intern gebruiken we data voor gave oplossingen. Zo is Smart Presenter bijvoorbeeld ook ontstaan.

Hoe worden nieuwe medewerkers opgevangen?

Met open armen. Wat ik persoonlijk mooi vind aan Info Support is de ruimte om te sparren en dus van elkaar te leren. Zowel op inhoud als meer informeel. Of je nu junior, medior of senior bent, je kunt open met elkaar in discussie gaan over allerlei vraagstukken. Ook de woensdagavonden helpen daar goed bij; het moment waarop we met elkaar op het hoofdkantoor van Info Support kunnen eten en vervolgens een kennissessie volgen. Waarbij direct opvalt dat het kennis niveau, de wil om kennis te delen maar ook zeker het passie niveau heel erg hoog is.

Wat vind jij het gaafste project waar je aan meegewerkt hebt?

Ik heb natuurlijk veel mooie opdrachten gedaan bij onze klanten, maar daarnaast heb ik samen met collega’s aan gave interne oplossingen gewerkt. Waaronder aan één van mijn ideeën die ik samen met collega’s verder vorm heb kunnen/mogen geven en we hebben gerealiseerd. Een IoT & Analytics oplossing die presentatoren realtime (op basis van sensoren) en na afloop van een presentatie feedback en advies geeft. We hebben deze oplossing de Smart Presenter genoemd en het weerspiegelt mooi hoe je bij Info Support ook aan dergelijke projecten kunt werken. Als je een idee hebt of een kans signaleert, dan kun je die pakken. Laat het maar zien!

Heb jij een vraag voor Niels?

Heb jij een vraag aan Niels over werken bij Info Support? Vul dan onderstaand formulier in.