XAI, eXplainable Artificial Intelligence

Er zijn in de laatste decennia heel wat films over gemaakt: kunstmatige intelligentie waar iets mis mee gaat en zorgt voor spectaculaire rampscenario’s. Nu is de echte wereld gelukkig geen film, maar in AI-algoritmes kunnen wel degelijk fouten voorkomen. Vind jij dit soort onderwerpen heel interessant en duik jij tijdens je afstudeeropdracht in de wereld van Explainable Artificial Intelligence (XAI) om zo de betrouwbaarheid van keuzes gebaseerd op AI-algoritmen te verhogen?

Neem contact op met

Meer informatie

Afgelopen jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van AI-algoritmen in softwareoplossingen en dataprojecten bij Info Support. Denk hierbij aan fraudedetectie of chatbots bij financiële instellingen, maar ook bijvoorbeeld Image Recognition voor het herkennen van dieren bij een slachthuis. De algoritmes die hiervoor worden gebruikt overtreffen de mens op steeds meer vlakken.

Ondanks de successen die worden behaald kunnen er verkeerde keuzes worden gemaakt bij deze AI-algoritmen. Wanneer een mens een verkeerde keuze maakt, kan dit worden toegelicht. AI-algoritmen kunnen dit niet toelichten, ze zijn een ‘black box’. Wanneer deze ‘black box’ wordt opengetrokken wordt het voor mensen veel begrijpelijker hoe keuzes tot stand gekomen zijn. Daarnaast biedt dit een belangrijke optie om bij te sturen, een AI-algoritme verder te ontwikkelen en verhoogt dit de betrouwbaarheid van keuzes gebaseerd op AI-algoritmen. Ga jij degene zijn die dit vertrouwen wekt?

De opdracht

Er zijn technieken in ontwikkeling om XAI toe te kunnen passen, zoals LIME, maar deze staan nog in de kinderschoenen. Daarom ga jij tijdens je afstudeeropdracht aan de slag met een onderzoek naar wat er op het gebied van XAI beschikbaar is en wat bij klanten van Info Support gebruikt kan worden. Vervolgens ontwikkel je een applicatie en toon je aan dat XAI werkt ongeacht het AI-algoritme dat wordt ingeladen in de applicatie.

Benodigde technieken en/of kennis

  • .NET
  • Data Solutions
  • Big Data & Algoritmes
  • Artificial Intelligence
afbeelding Organiseer het!

Organiseer het!

afbeelding Start je carrière

Start je carrière

afbeelding Get Smarter Magazine

Get Smarter Magazine

afbeelding Info Support Open Source

Info Support Open Source