Aan het woord: Casper (Lead Developer)

Heb jij er als Developer al eens aan gedacht om binnen de industriesector het verschil te maken? En welke kansen liggen daar dan om impactvol werk te doen? En welke technologieën kun je daarbij inzetten? Lead Developer Casper vertelt je er alles over!


Casper – Lead Developer

Casper, wat houd je functie precies in?

Ik ben Lead Developer en zit op een project voor een grote netbeheerder. We zijn daar bezig met het slimme meter platform, waarmee wij transformatorhuisjes uitlezen. Door daar goede metingen te verrichten krijgt de klant grip op het energienet. Dus stel dat er ergens uitval is, dan kunnen zij dat heel snel zien. Omdat er op dit moment op deze vlakken nog geen gegevens worden uitgelezen, weet je bij een storing niet precies waar de fout zit. Er gaat dan een mannetje langs al die transformatorhuisjes, totdat hij het huisje met de storing heeft gevonden om deze vervolgens op te lossen. Dat is niet ideaal en daar gaan wij wat aan doen.

Wat er vanuit die transformatorhuisjes ook gebeurt, is het aansturen van de openbare verlichting. Lantaarnpalen horen aan te gaan als het donker is en weer uit te gaan als de zon opgaat. Daarvoor zijn er strikte regels vanuit de gemeente, omdat zij zo efficiënt mogelijk willen omgaan met openbare verlichting. Op dit moment wordt dit nog aangestuurd door een wat verouderd systeem, waarmee een signaal met een vaste frequentie over het elektriciteitsnet wordt gestuurd om zo de lantaarnpalen te schakelen.

Je bent deels verantwoordelijk voor het succes van een project. Dat geeft een grote kick.

In de praktijk zie je dat dit signaaltje niet altijd goed doorkomt, waardoor er weleens lantaarnpalen aanblijven, terwijl de zon al op is. Wat wij in het project doen is ervoor zorgen dat lantaarnpalen autonoom en betrouwbaar kunnen schakelen. We gebruiken daarvoor het boxje in het transformatorhuisje, waar de openbare verlichting op aangeschakeld is met een brandrooster. Zo kan de verlichting autonoom geregeld worden op basis van tijden. Dat betekent dat ze geen signaaltjes meer hoeven uit te sturen die niet aankomen.

Wat is jouw rol in dat geheel als Lead Developer?

We zitten in een scrum team, met een scrummaster, productowner en een aantal ontwikkelaars. We hebben sprints van twee weken en streven ernaar om daarbinnen functionaliteit te bouwen én in productie te brengen. Daarin is iedere developer gelijk, maar als Lead Dev heb je meer bagage. Die probeer ik in te zetten om uitdagingen aan te gaan en technische keuzes te maken. Dat doe ik niet alleen, maar ik krijg wel alle ruimte om die kennis en ervaring met het team te delen om zo samen een hoog niveau te halen. Ook die begeleiding maakt mijn functie uitdagend. Ik krijg veel verantwoordelijkheden en probeer collega’s altijd te motiveren. Je bent deels verantwoordelijk voor het succes van een project. Dat geeft een grote kick.

Info Support kent meerdere branchegerichte units, waar Industrie er een van is. Wat maakt die sector voor jou interessant?

Industrie is booming. Er is veel beweging. Neem het energiedomein, waar mede door nieuwe wetgeving veel veranderingen gaande zijn. Daar komen veel interessante IT-projecten uit voort. Hierbij kun je denken aan de transitie van energieopwekking door kolencentralen naar opwekking door consumenten met zonnepanelen. Dat geeft een heel andere belasting op het energienet. Van stabiel naar mogelijk enorme pieken, door de werking van de zon.

De energiemarkt is enorm in beweging en dat resulteert in impactvolle projecten.

De energiemarkt is enorm in beweging en dat resulteert in impactvolle projecten. In het begin besefte ik dat niet zo, maar neem de openbare verlichting. Dat is iets wat de hele bevolking raakt. Tijdens de pilotfase van het project waarin een klein aantal wijken werden bemeten, hadden we een dashboard gebouwd waarmee we de openbare verlichting direct konden aansturen. Dat is best gek een gek idee.

Hoe blijf je met al die verschillende projecten bij diverse klanten toch betrokken bij je unit?

We hebben zes keer per jaar een unitoverleg en dat zijn echt momenten van binding. Ook voor nieuwe collega’s zijn dat mooie bijeenkomsten. Zo hebben we een tijdje geleden een speeddate gedaan. In een informele setting kon je in steeds anderhalve minuut elkaar beter leren kennen. Als je net in dienst komt, is het fijn als je op die manier nieuwe mensen kunt leren kennen.

Met welke technologieën werken jullie?

De Unit Industrie is met name .NET georiënteerd. Op ons project gebruiken we .NET Core en zetten we Docker in. Momenteel zijn we aan het kijken naar containerorchestratietechnologieën zoals Service Fabric en Kubernetes. Het is mooi om samen met je team te ontdekken wat daarin de juiste keuze is voor de klant. Deze wil gewoon een goed platform, waarmee ze hun meters kunnen uitlezen. Het is dan aan ons om dat zo goed mogelijk te doen en daar de juiste technologieën bij te gebruiken. Daarnaast vind ik het de verantwoordelijkheid van een ontwikkelteam om dat zo goed mogelijk op te pakken. Je kunt genoegen nemen met het feit dat iets draait, maar het is de kunst om vooruit te kijken. Want over vijf jaar moet het nog steeds goed draaien. Daarom moet je continu op zoek zijn naar nieuwe kansen. Wij nemen de klant mee in dat proces. Daarin kun je je laten leiden door wat er bij Info Support wordt gebruikt, waar veel kennis wordt geborgd in Competence Centers, maar ook door wat er überhaupt in de hele industrie wordt gebruikt.

Daarnaast wordt er binnen Industrie veel gewerkt met Internet of Things. Ook binnen het project waar ik nu op zit, met de meters die we op grote schaal uitlezen en de hoeveelheid data die we verwerken.

Hoe komen wij aan die kennis?

We hebben kennisavonden, focusgroepen, maar de echte Info Supporter is altijd op zoek naar nieuwe kennis en trends. Dat merk ik bij mijzelf ook. Ik lees veel artikelen, luister podcasts. Puur om bij te blijven.

Hoe ziet een doorsnee dag er voor jou uit?

Ha, die heb ik niet! Ik zit op dit moment op drie verschillende locaties. Meestal begin ik rond een uur of 7:30. Dan ga ik verder met de sprint. Om 9:15 hebben we Daily Standup. Daarin wordt er met het team gedeeld waar iedereen op dat moment mee bezig is en waar die persoon tegenaan loopt. Dat zijn ook de momenten om aan te geven dat je hulp nodig hebt met iets. Daarna pak ik zelf weer iets op uit de sprint. Of help ik teamleden met een van hun activiteiten. Ik ben fan van pair programming. Met z’n tweeën achter een laptop zitten en programmeren!

Vanuit de Unit Industrie word je ook erg aangemoedigd om direct mee te draaien in een team. Het is dus niet zo dat je nieuw bij Info Support komt, ergens gedetacheerd wordt en handjes moet gaan leveren. Er wordt echt naar gestreefd om op projectbasis, samen met andere Info Supporters, een vernieuwend product te bouwen. Zo krijg je direct heel veel mee en moet je als volwaardig teamlid meedenken en doen. Zo leer je in korte tijd gigantisch veel.

Wat maakt het voor een Lead Dev interessant om binnen de Unit Industrie actief te zijn?

Of je nu starter bent of meer ervaren. Volgens mij begint het met interessante projecten. Daarnaast is het belangrijk om met mensen te werken die op hetzelfde niveau denken en de passie voor IT delen. En dat is precies wat de Unit Industrie heeft te bieden.

Heb jij een vraag voor Casper?

Heb jij een vraag aan Casper over werken bij Info Support of binnen de Unit Industrie? Of wil je een dagje met Casper meelopen? Vul dan onderstaand formulier in.