Door wind- en zonneparken tijdelijk aan of uit te zetten wordt het stroomnet op grote schaal in balans gebracht door netbeheerders. Dankzij het (in eerste instantie afstudeerproject) ‘Sustainable Energy Management System’, of kortweg ‘SEMS’, dat Info Support heeft ontwikkeld, kan dat ook op kleine schaal in en rond huis of bedrijf.

Drukte op het stroomnet

De drukte op het Nederlandse stroomnet is te monitoren dankzij miljoenen dataentries. Die zijn er onophoudelijk. Om balans op het net te houden zijn er verschillende toepassingen die mensen en bedrijven helpen: laadpunten die met meer of minder vermogen laden als de situatie op het stroomnet daar om vraagt, productielijnen die sneller of trager draaien of wasmachines die aanspringen als er een stroompiek ontstaat op het net.

Handige toepassingen, maar het effect is nog niet groot genoeg. Info Support gelooft in het overkoepelend SEMS. Hierin kunnen alle slimme stroom verbruikende apparaten met elkaar communiceren.  Het zorgt ervoor dat alle slimme toepassingen niet alleen met het stroomnet, maar ook onderling met elkaar kunnen praten. Dat kan op bedrijfsniveau, waar bijvoorbeeld machines en systemen in een fabriekshal hun energieverbruik op elkaar afstemmen met SEMS. Het kan ook thuis, waar oven van merk A en een laadoplossing van merk B kunnen communiceren, zelfs als ze niet dezelfde taal spreken.

Organisaties en bedrijven kunnen SEMS gebruiken om hun stroomgebruik constant te optimaliseren voor de KPI’s die zij in gedachten hebben. Voor duurzaamheid, maar óók voor kostenbesparing of winstgevendheid. Daarnaast vang je met SEMS grote stroompieken op het stroomnet op. Als er ook grote batterijen of zonnepanelen op SEMS worden aangesloten, zorgt SEMS dat het net altijd in balans blijft.

Project met afstudeeropdrachten

De plannen voor SEMS begonnen met een selectie afstudeeropdrachten. Verschillende studenten gingen aan de slag met een groot project wat was opgeknipt in verschillende losse opdrachten. Samenwerken en het overzicht behouden over het geheel was belangrijk, maar ook de individuele opdrachten hadden de volle aandacht voor het afronden van de IT-studie. Een ruwe schets van de werkingen en de potentie van SEMS gaf de studenten een gevoel bij het grote plaatje, maar dezelfde schets werkte vervolgens als een magneet op tal van producenten van slimme apparaten op een beurs in Frankfurt waar Info Support de plannen presenteerde. Fudura, een energiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en levering van slimme energie-oplossingen, omschreef het systeem daar als hét systeem waar Fudura-klanten naar vragen.

In een ideale wereld werkt elk bedrijf en zelfs elke energienetbeheerder straks met een eigen SEMS. Dit systeem balanceert een klein deel van het energienet zo goed mogelijk, wat ervoor zorgt dat er minder storingen ontstaan en stroom altijd beschikbaar is. Het gevolg? Meer efficiëntie en duurzamer werken. Het is voor netbeheerders namelijk niet meer nodig om zonnepanelen of windturbines tijdelijk te ontkoppelen om stroompieken te voorkomen. Daarnaast gaan de stroomkosten naar beneden, want groene stroom komt niet meer op het net. En er is meer balans op het net. Hierdoor grote dal- en piektarieven worden voorkomen. Mooie stappen onderweg naar een steeds meer duurzame toekomst.