Als IT Consultant je passie voor Artificial Intelligence (AI) in de praktijk brengen. Dat was voor onze collega Tea Stojanovic het geval bij Logiqs. Het bedrijf werkt aan de meest geavanceerde vertical farming systemen en wilde graag onderzoeken of AI kan helpen bij het voorspellen van storingen in magazijnmachines. En daar zijn we met een team van experts mee aan de slag gegaan. Samen met de klant.

Het project was onderdeel van de AI Design Week, een initiatief van Info Support waarbinnen de waarde en haalbaarheid van een AI-idee in slechts vijf dagen gevalideerd wordt. Na de AI Ideation Workshop, een brainstorm met het team van Info Supporters en medewerkers van Logiqs, werden ideeën gerangschikt. Hierbij werd gekeken naar de impact op de bedrijfsdoelen, de waarde en haalbaarheid van het idee. Dat leidde tot de volgende onderzoeksvraag: Hoe kan AI helpen bij het voorspellen van storingen om zo de downtime te minimaliseren?

Samenstelling van het team

Tea: “Nadat het doel was bepaald, was het voor mij belangrijk om het juiste team samen te stellen. We werken in multidisciplinaire teams. Dat betekent eigen verantwoordelijkheden en diverse expertise op het project. Dit zorgt voor inzichten vanuit verschillende invalshoeken. Ik was verantwoordelijk voor het bewaken van het proces. Dus stick to the plan en de poppetjes op de juiste plaats houden.

We hebben er bewust voor gekozen om het onderzoek bij Logiqs op locatie uit te voeren. Zo kunnen experts makkelijker aangehaakt worden als er specifieke vragen zijn. Dit zorgt voor een continue feedback-loop en helpt bij het bewaken van de voortgang. En levert uiteindelijk het beste resultaat op voor de klant.”

“Een week lang meedenken over de core business van de klant. Dat is leerzaam en fantastisch om te doen!”
Tea, IT-consultant bij Info Support

Dicht bij de kern

“Wat deze opdracht vooral interessant maakt, is dat je dicht op het vuur zit. Meedenken over oplossingen voor de core business van Logiqs. Een project met impact op de complete bedrijfsvoering. Door een week lang met de klant intensief samen te werken, kun je echt tot de kern van het probleem komen. Erg leerzaam en fantastisch om daar aan bij te dragen.

Vanuit Info Support brachten wij veel nieuwe kennis en technieken aan tafel. Zoals onze technische expertise over data engineering, data opschoning, preprocessing en analyses. Maar ook meer geavanceerde technische kennis over machine learning modellen en Way of Work. Hierbij bepalen we samen met de klant de key users en stakeholders. En hoe we hun behoeften scherp krijgen en expertise optimaal kunnen benutten. Dit leidt tot een verbeterde en iteratieve aanpak, waarbij stakeholders meer feedback geven en er extra validatie is dat het werk blijft bijdragen aan de business doelen die zijn opgesteld.

Daarnaast helpen we de organisatie met het efficiënter delen van informatie. Ons hoofddoel is om de organisatie meer digitaal volwassen te krijgen, niet alleen technisch, maar ook in de manier van samenwerken en hoe hun dagelijkse taken worden ingevuld.”

Nieuwe inzichten

“Het experiment heeft Logiqs een hoop nieuwe inzichten opgeleverd. Bijvoorbeeld dat er echt experts nodig zijn om een AI project succesvol te maken. Tijdens de AI Design week bleek dat het niet mogelijk was om op basis van de huidige data storingen te voorspellen. Er is wel op papier gezet wat er nodig is om dit model wel te laten slagen. Daardoor weten de ontwikkelaars wat ze nodig hebben om in de toekomst volgende stappen te zetten naar een nog beter product.”

Tips & tricks

“Bij dit project kwamen voor mij de twee leukste onderdelen van mijn baan bij Info Support samen; samenwerken met de klant en werken aan een innovatief thema (AI). Met name de manier waarop, door middel van een AI Design Week, maakt het erg interessant. Door op deze manier open naar een probleem te kijken, leidt tot inzichten die de klant, en ook mijzelf als consultant, helpen bij toekomstige vraagstukken.”

In het kort

Naam: Tea
Projectrol: IT-consultant
Projectnaam: AI Design Week (Logiqs)

Toegepaste technieken: Artificial Intelligence: Ontwikkelaars enthousiasmeren om AI toe te passen binnen bestaande software oplossingen.

"Door op deze manier open naar een probleem te kijken, leidt tot inzichten die de klant, en ook mijzelf als consultant, helpen bij toekomstige vraagstukken.”
Tea, IT-consultant bij Info Support

Translink

Met ruim 14 miljoen OV-chipkaarten in omloop is deze niet meer weg te denken uit het OV. Als je dan aan de slag mag met het bestelproces, dan besef je dat je met bedrijfskritische processen te maken hebt. Info Supporter Willem van Lent was bij Translink betrokken bij het Check-in en Haal-op project,…
Meer over dit project

PlantLab

Overal ter wereld gezond en veilig voedsel produceren. Dat is waar het Nederlandse PlantLab zich al sinds 2005 mee bezighoudt. De jaren van uitgebreid onderzoeken zijn inmiddels voorbij voor de scale-up. Het bedrijf dat in Den Bosch begon, is stevig gegroeid en beschikt inmiddels over productie-unit…
Meer over dit project