Met ruim 14 miljoen OV-chipkaarten in omloop is deze niet meer weg te denken uit het OV. Als je dan aan de slag mag met het bestelproces, dan besef je dat je met bedrijfskritische processen te maken hebt. Info Supporter Willem van Lent was bij Translink betrokken bij het Check-in en Haal-op project, waarmee het saldo van de reizigers bij het inchecken automatisch opgeladen wordt. Een project met behoorlijk wat impact!  

Check-in en Haal-op

De National Action List (NAL) van Translink is het systeem dat bestellingen verwerkt en klaarzet. Info Support was in 2017 al betrokken bij de herbouw van de NAL. ”Tijdens de herbouw was ik aangehaakt als beheerder en onderdeel van het scrum-team. Ik bouwde mee aan features en deed Java-ontwikkeling. Features die op de backlog klaargezet werden, bouwden wij en middels CI/CD (Continuous Integration & Continuous Delivery) werd dit snel uitgerold. Vanuit managed services haken we bewust vroeg aan, zodat het afronden en het borgen van de continuïteit van het product soepel verloopt. Mede doordat we continu konden testen en doorontwikkelen is dit bij de NAL ontzettend goed gegaan.” vertelt Willem. “De NAL is modulair gebouwd, zodat we features eenvoudiger kunnen toevoegen. En daarvan was de laatste feature Check-in en Haal-op.

Livegang kritisch

Willem: “Omdat we de NAL al een aantal jaar in beheer hebben, is ons grote voordeel de aanwezige domeinkennis. We zijn de spin in het web, want naast de NAL hebben we ook andere diensten in beheer. We hoeven voor een feature als deze niet eerst kennis op te bouwen, dus hebben we voorsprong omdat de basis staat. Dat geldt ook voor mijzelf. Ik ben bij Translink begonnen als ontwikkelaar, ben beheerder geweest en tijdens dit project stuurde ik ons development team aan. Ik heb met de architect meegedacht over de oplossing. En ik heb de lead developer bijgestaan met het bouwen en begrijpen van het product.”

“Bij dit project was de snelheid een uitdaging. Tijdens het inchecken wordt automatisch je saldo opgeladen. Dat scheelt een extra stop bij de kaartautomaat, maar dat mag niet tot teveel oponthoud bij de poortjes leiden. Er is veel tijd in optimalisatie gestoken en we hebben wat extra controlemomenten ingebouwd. De bestellingen voor de OV-chipkaart lopen via onze backend. Mocht deze backend het niet doen, dan wordt er automatisch op alle stations in Nederland omgeroepen dat het ophalen van producten niet mogelijk is. Als bij een project als deze de livegang niet soepel verloopt, raakt dat een heleboel reizigers.”

“Check-In en Haal-op is op een slimme doordachte manier ontwikkeld, waarbij we de klant echt hebben meegenomen in onze werkwijze.”
Willem, Software Engineer bij Info Support

Continuous delivery

Check-in en Haal-op is op een slimme doordachte manier ontwikkeld, waarbij we de klant echt meegenomen hebben in onze werkwijze. We zijn ervan overtuigd dat dit tot betere resultaten leidt. Onze toegevoegde waarde zit in de samenwerking tussen beheer en development. Die afstemming is erg belangrijk en ik ben trots op de DevOps samenwerking in dit project.

Willem: “Dankzij continuous delivery konden we resultaten uit een testgroep met stakeholders direct verwerken in het product. Voor beheerders betekent dat continu software testen, aanpassen en direct in productie nemen. Op deze manier kunnen fouten direct worden aangepakt. Wat ik persoonlijk erg gaaf vond is dat we voor de klant de eerste checkin hadden klaargezet en dat die het ook meteen deed. De hele reis van ontwerp, bouwen naar first time right liep volgens plan. Dat geeft enorm veel voldoening!”

Voor de performance eisen hebben we wat vernuftige dingen toegepast. Zo zetten we de bestellingen klaar op de incheckpalen in plaats van dat deze opgehaald moet worden vanuit de backend. Daardoor is een stuk minder dataverkeer bij het inchecken nodig, wat een enorme performance winst oplevert. Vanuit de architectuur is hier goed over nagedacht. De bestelling moet met 300 milliseconde op de kaart staan, dan moet je wel lichtgewicht ontwikkelen.

Door agile te werken konden we aan het einde van de sprints ook echt resultaat aan de stakeholders tonen. Daarmee hou je de snelheid in het project. Deze wendbaarheid leidt ook vaak tot een livegang zonder problemen. Dat is zeker bij een project met zoveel reizigersimpact wel erg fijn!”

In het kort

Naam: Willem
Projectrol: Beheerder
Projectnaam: Check-in en Haal-op (Translink)

Toegepaste technieken: Micro-service architectuur: Doormiddel van het toepassen van een Micro-Architectuur is een nieuwe dienst makkelijk toe te voegen. Dit zagen we ook in de ontwikkeling van de laatste feature.

“Wat ik persoonlijk erg gaaf vond is dat we voor de klant de eerste checkin hadden klaargezet en dat die het ook meteen deed. De hele reis van ontwerp, bouwen naar first time right liep volgens plan. Dat geeft enorm veel voldoening! “
Willem, Software Engineer bij Info Support

PlantLab

Overal ter wereld gezond en veilig voedsel produceren. Dat is waar het Nederlandse PlantLab zich al sinds 2005 mee bezighoudt. De jaren van uitgebreid onderzoeken zijn inmiddels voorbij voor de scale-up. Het bedrijf dat in Den Bosch begon, is stevig gegroeid en beschikt inmiddels over productie-unit…
Meer over dit project

NS

Een werkdag van een IT-specialist speelt zich lang niet altijd af op kantoor. ’s Nachts een trein besturen met behulp van software kan er ook zomaar bij horen. Dit was een aantal maanden terug de taak van Peter Toonen. Als software architect bij Info Support experimenteert hij met software die NS-tr…
Meer over dit project