Aan het woord: Maarten

“Begin met het einddoel voor ogen, dat is zeker van toepassing op een IT Architect. Wanneer is het project succesvol? En welke functionaliteiten horen daarbij? In de gesprekken met de klant worden de kaders bepaald, die ik vervolgens goed moet doorvertalen naar het projectteam. Daarbij helpt mijn technische achtergrond, bij het toetsen van de haalbaarheid en het maken van de juiste keuzes.

Ik ben in 2012 gestart bij Info Support. Ik was mij aan het oriënteren op de arbeidsmarkt en kwam Info Support tegen. De combinatie solid innovator sprak mij destijds erg aan. Ik startte als Java software engineer en werkte in de beginjaren als ontwikkelaar aan diverse klantprojecten. Ik kreeg de kans om het Next Step Architectuur programma te volgen, een rol als architect vond ik toen al erg interessant. Het was een tweejarig traject met een mix van technische en niet-technische modules, zoals beïnvloeden, organisatiestructuren en sociale vaardigheden. En daar ligt ook zeker de waarde van het programma, want naast de inhoudelijke kennis word je ook een betere gesprekspartner voor de klant.”

"Het project bij Translink vond ik daarom ook erg interessant. Met name door de hoeveelheid aan transacties die we verwerken moeten, dat zijn er miljarden."
Maarten, IT Architect

“Maar dat betekent niet dat ik de techniek daarna kon loslaten. Ik vind dat een goede architect mee moet kunnen bouwen aan een project, want doen is de beste manier om te kijken of iets werkt! En zo houd je ook feeling met het project. Het project bij Translink vond ik daarom ook erg interessant. Met name door de hoeveelheid aan transacties die we verwerken moeten, dat zijn er miljarden. Dan is de impact van een klein percentage uitval niet te overzien. Dus ik moest als architect aan de bak, want hoe garandeer je dat het voldoet aan zulke strenge requirements? En hoe vertaal je dat goed door naar het team? Een prachtig project, waar veel dingen mooi samen kwamen.”

“In de zomer van 2022 ben ik benoemd tot Java Champion. Wat een gaaf moment was dat!”
Maarten, IT Architect

“Naast mijn rol als architect heb ik mij binnen Info Support ook kunnen ontwikkelen als spreker. Dat begon intern, daarna op meetups en kleine conferenties. Een track-record opbouwen is dan belangrijk, men moet er vertrouwen in hebben dat je het kunt. Als die-hard Javaan met bovengemiddelde interesse in Maven en Open Source volg ik de ontwikkelingen op de voet. En daardoor kan ik mijn verhaal continu aanpassen aan wat ik zie in de markt. Dat heeft ertoe geleid dat ik nu op grote internationale conferenties als JavaOne, Devnexus en Devoxx spreek. Stuk voor stuk fantastische ervaringen. Ik heb zelfs eens op een conferentie een lezing over security gegeven, waarbij de zaal tot de nok toe vol zat. Er zaten zelfs mensen in kleermakerszit op de grond. Bleek dat een bedrijf in de omgeving security problemen had gehad en een groot deel van hun personeel op pad had gestuurd om alle security sessies op dat congres bij te wonen – en dus ook die van mij.”

Java Champion

“In de zomer van 2022 ben ik benoemd tot Java Champion. Wat een gaaf moment was dat! Daar heeft het spreken op conferenties zeker bij geholpen, maar het is geen garantie. Een bestaande Java Champion moet jou nomineren. Dat betekent dat je zichtbaar moet zijn en een goed verhaal moet hebben. Je moet de community echt iets te bieden hebben. En dus is de benoeming een mooie bevestiging van het werk dat ik gedaan heb!”