Can you do IT: Aan de slag als scrum master?

Aan de slag als scrum master? - Daan Klomp, Scrum master

Ik werk nu iets langer dan 2 jaar bij Info Support. Voornamelijk als scrummaster.
Eerst heb ik een studie fysiotherapie gedaan, daarna volgde ik een IT-opleiding. Ik kwam er al snel achter dat mijn kracht meer bij mensen ligt dan bij techniek.

De rol van leider
IT gaat natuurlijk ook om mensen: degenen die de oplossingen maken en de gebruikers. Als je met 20 steengoede IT’ers aan een project werkt, moet er ook altijd iemand zijn die de boel coördineert, de knopen doorhakt en in de gaten houdt of wat gemaakt wordt ook echt iets bijdraagt. Dat is de taak van de scrummaster. Daarbij is het natuurlijk wel handig dat ik niet alleen het proces begeleid, maar ook wat van de inhoud, de techniek weet. Maar het coach-aspect vind ik toch echt het leukst. Zowel op individueel-, als op team- en organisatieniveau. Mensen helpen het beste uit zichzelf te halen!

Lekker veilig
Scrummaster ben je niet zomaar. Ik heb eerst mijn PSM 1 gehaald. Met dat certificaat ben je officieel scrummaster, maar heb je eigenlijk nog nooit wat in de praktijk gedaan. Bij Info Support werd ik meteen al bij mijn eerste project gekoppeld aan een ervaren collega. Ik ondersteunde hem in zijn rol en leerde zo direct wat er allemaal bij kwam kijken. Dat voelde veilig, want als je net begint durf je nog geen moeilijke keuzes te maken. Dan denk je dat alles in de fik vliegt als je een fout maakt. Ik was blij dat er iemand was aan wie ik alles kon vragen en die over mijn schouders meekeek.
Nu volg ik een verdiepende cursus die wordt gegeven door Info Supporters die het al 30 jaar doen. Zij waren al expert voordat het überhaupt scrum heette!

“Je hebt gewoon een soort blanco cheque om alle trainingen te volgen die je wilt; je kunt je echt overal in verdiepen.“

Gewoon aan de slag gaan!
Je kan wel denken, ik wil over 5 jaar scrummaster zijn, maar pas als je ermee begint, weet je pas echt of het iets voor je is. Mijn tip: zet dus stappen om alvast wat te oefenen. Vraag bijvoorbeeld of je een keer een retrospectie of een stand-up mag begeleiden. Begin met iets kleins en trek het zo steeds iets breder. Gewoon lekker aan de slag gaan! Binnen Info Support word je bovendien enorm gestimuleerd en heb je gewoon een soort blanco cheque om alle trainingen te volgen die je wilt. Je kunt je overal in verdiepen.

De cirkel rond
Ik heb het altijd over mijn ambities met mijn manager. Op een gegeven moment gaf hij me een lijstje met telefoonnummers. Allemaal Info Supporters die ik mocht bellen, die me verder konden helpen. Echt iedereen van dat lijstje die ik belde was enthousiast. Het zou supertof zijn als ooit ook mijn telefoonnummer op het lijstje van zo’n nieuwe medewerker komt te staan. Dan is de cirkel rond.