Can you do IT: Zo word je Microsoft MVP
Can you do IT: Zo word je Microsoft MVP
Zo word je Microsoft MVP - Michaël Hompus, IT architect
Ik ben Michaël Hompes, IT architect bij Info Support. Ik werk al meer dan twintig jaar als professional developer, waarvan nu zo’n drie jaar hier. Mijn grootste ambitie heb ik dit jaar waargemaakt. Ik ben namelijk MVP geworden. Sommigen zullen de term MVP wellicht kennen uit de sportwereld, ‘most valued player’, en zo kan je het ook zien voor Microsoft. Het staat eigenlijk voor ‘most valuable professional’ en is een manier van Microsoft om mensen die zich in hebben gezet voor hun community te bedanken . Ze hebben hier verschillende specialisaties voor en in mijn geval is dat Microsoft Azure.
Het krijgen van een MVP-titel is een heel proces. Alleen andere MVP’s kunnen je nomineren, of mensen die fulltime bij Microsoft werken. Ze moeten zien dat jij je inzet voor de community. Na je nominatie krijg je een e-mail met een aankondiging hiervan en moet je bewijsvoering gaan opleveren. Die bewijsvoering gaat over wat je dan concreet gedaan hebt: het schrijven van artikelen of blogposts, of open source contributies.
Dan volgt een behoorlijke wachttijd, waarin de community lead beoordeelt of je geschikt bent. Is dat oordeel positief dan gaat je nominatie naar de productteams. Deze kijken of jij je onderscheidt in het veld en of ze met je samen willen werken. Helaas is het mij niet direct gelukt om MVP te worden. Een paar jaar geleden was ik ook al genomineerd, maar toen waren de bijdrages die ik had gedaan nog te laag.
“Als Microsoft MVP krijg je een kijkje in de keuken bij Microsoft. Als ze bezig zijn met het ontwikkelen van een nieuw product mag ik dat als eerste uitproberen en mijn mening geven. Ik ben de schakel tussen het bedrijf en de IT-community!”
Door corona heb ik afgelopen jaar veel conferenties in het buitenland kunnen doen omdat deze digitaal waren. Je gaat niet voor een half uur het vliegtuig in om in India te gaan spreken. Het toppunt dit jaar was wel een weekend waar ik zowel in Spanje, Schotland en de dag erna in Denemarken drie verschillende talks kon geven. Dat had in de oude situatie nooit gekund.
De inspiratie voor mij om dit te blijven doen komt voornamelijk uit mijn dagelijkse werk bij Info Support. Als ik in projecten tegen iets aanloop ga ik Googlen of ik de oplossing kan vinden. Is die er niet? Dan probeer ik die te vinden en schrijf er meteen een blog over. Zo is er altijd wel iets om over te schrijven. Wordt het een omvangrijk of wat dieper onderwerp dan combineer ik het ook wel eens met een Info Support kennisavond, waar ik dan in een sessie van een uur die kennis deel met collega’s. En dat is dan vaak weer input voor een talk op een conferentie.
Info Support is natuurlijk niet het enige bedrijf waar kennisdeling en spreken op conferenties hoog in het vaandel staan, maar binnen mijn carrière is dit wel uniek. Het eerste bedrijf dat zo inzet op het delen van kennis en je daar ook de ruimte en de tijd voor geeft.
Er is binnen Info Support dan ook heel veel kennis aanwezig. We zijn nu met vijf MVP’s. We leren elkaar superveel en het is echt een community. Als je ergens niet uitkomt is er altijd wel iemand die het je graag uitlegt. We supporten elkaar ook heel actief. Als er een mooie kans is of een open plek op een conferentie laten we dit elkaar altijd weten. Ik vind het fijn dat ik een impact kan maken. Ik wil anderen inspireren en helpen met het werk dat ik doe. De titel MVP geeft mij de erkenning dat dat lukt. Daar ben ik heel trots op.
Wil je ook MVP worden? Doe het alleen als je het leuk vindt, niet puur om MVP te worden, want dan houd je het niet vol om daar veel tijd in te steken. Doe het daarnaast op je eigen manier. Niet iedereen durft bijvoorbeeld op conferenties te staan, maar er is nog zoveel meer wat je kan doen, zoals blogs schrijven en user groups oprichten. En de belangrijkste tip: kies een werkgever die je erbij helpt en doe het met passie!